V hlavní roli švestky...

9. srpna 2018 v 7:53 |  Recepty
Letos byla velká úroda švestek..."vařila" jsem povidla,
mám výborný recept,pečou se v troubě a nemusíte se jich vůbec všímat...

ŠVESTKOVÁ POVIDLA V TROUBĚ
2kg švestek nakrájet,dát na vyšší plech,pokapat 2 lžícemi octa a dát do trouby na 250°C na 25 minut.
Potom přisypat 25 dkg cukru a znova do trouby na 15 minut,
pak opět švestky posypat 250g cukru a znova na 15 minut do trouby.
PO CELOU DOBU PEČENÍ VŮBEC NEMÍCHAT
Pak přelít do hrnce ,přidat koření(hřebíček,skořice,rum)a ponorným mixérem rozmixovat.
Dát horké do sklenic a otočit dnem vzhůru.


...a poprvé jsem zkoušela švestkové čatný...je výborné k masu,ke grilování
ŠVESTKOVÉ ČATNÝ
1 kg vypeckovaných švestek
4 červené cibule
6 stroužků česneku
1 hrst rozinek
250 ml octa
400 g cukru
2 lžičky nastrouhaného zázvoru (lze nahradit sušeným)
2 lžičky kari koření
1 lžička pálivé mleté papriky
1 špetka soli
1 špetka skořice
Umyté a vypeckované švestky pokrájíme na malé kousky, vložíme do hrnce a trochu rozvaříme. Poté přidáme pokrájenou cibuli a všechny ostatní ingredience a necháme provařit. Za občasného míchání vaříme asi 40 minut.
Pak již jen směs naplníme do umytých připravených skleniček, uzavřeme a sterilujeme při 80°C asi 15 minut. Pokud je uchováte v lednici, nemusí se sterilizovat. Toto čatní je výborné ke grilovanému, restovanému nebo pečenému masu.
Z uvedeného receptu jsem uvařila 12 malých skleniček od jogurtu
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Jiřina Jiřina | E-mail | 9. srpna 2018 v 8:01 | Reagovat

Dobrý den,
díky za recept na povidla.
         Hezký den Jiřina. :-)  :-)

2 Mirka Mirka | Web | 9. srpna 2018 v 8:31 | Reagovat

Maru taky je dělám takto v troubě,ale koření dávám hned se švestkama do trouby,ale jinak stejně. V troubě je to bez míchání a super... :-)

3 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 9. srpna 2018 v 15:20 | Reagovat

My švestky bohužel nemáme. Pokud jsme je měli zavařovala jsem je, protože jsme měli rádi kompot nejen k masu, ale i na buchty panenky. :-)

4 Vlasta Vlasta | E-mail | 9. srpna 2018 v 18:13 | Reagovat

Děkuji za recept na povidla. Škoda, že jsem již letos dělala, stála 3 hodiny u plotny a řekla si, nikdy víc.. Příští rok určitě vyzkouším. Přeji hezký den a díky za vše co zde je možné vidět. :-)

5 Vlasta Vlasta | E-mail | 9. srpna 2018 v 18:24 | Reagovat

Jen bych se ještě zeptala, neprskají ta povidla při pečení? Nebude trouba moc zašpiněná? Děkuji za odpověď. 😉

6 Marie Marie | Web | 9. srpna 2018 v 19:11 | Reagovat

[5]: Opravdu neprskají,hlavně vůbec nemíchat,jen vždy přisypat cukr.

7 Ella Ella | Web | 10. srpna 2018 v 8:16 | Reagovat

Dik za recept na povidla , urcite vyzkousim. :-D

8 Jiřina Jiřina | E-mail | Pátek v 16:01 | Reagovat

Dobré odpoledne ,uvařila jsem povidla podle receptu od Vás jsou luxusní.
    Díky za recept. :-)  :-)
                   Jiřina

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama


Blog založen v dubnu 2011

Děkuji za návštěvu a zanechání milých komentářů