Srpen 2018

Na Vyšehradě...

13. srpna 2018 v 19:49 Výlety
Byla jsem tady poprvé ,přesto že to máme do Prahy kousek.





Týn nad Vltavou a Bechyně...

12. srpna 2018 v 20:39 Výlety
V Týně byla jen malá zastávka na oběd...bylo poledne a venku hrozné vedro...



...a pokračovali jsme do Bechyně,tam jsme si prošli stezku"Bechyňské výhledy",přes dva mosty...





...to byla poslední zastávka našeho výletu.

Písek...

12. srpna 2018 v 13:40 Výlety
Prošli jsme královské město Písek,moc se nám tam líbilo,Kamenný most-nejstarší dochovalý most u nás z 13.století,Křižíkovu elektrárnu...







Zámek Blatná...

11. srpna 2018 v 6:00 Výlety

Popojeli jsme pár kilometrů na zámek Blatná...prošli jsme se po zámeckém parku,kde je početné stádo daňků skvrnitých, kteří se zde volně pasou a jsou velmi krotcí.







Žďákovský most...

10. srpna 2018 v 21:03 Výlety
V týdnu jsme si zajeli do jižních Čech , naše první zastávka byla na Žďákovském mostě...
Technicky unikátní, více než 540 m dlouhý, silniční most přes řeku Vltavu v místě vodní nádrže Orlík byl dokončen v roce 1967. Se svou výškou 90 m nad dnem údolí a 50 m nad vodní hladinou je dosud nejvyšším mostem v ČR. Pojmenován je podle zatopené obce Žďákov.
V roce 2015 prošel rekonstrukcí.





V hlavní roli švestky...

9. srpna 2018 v 7:53 Recepty
Letos byla velká úroda švestek..."vařila" jsem povidla,
mám výborný recept,pečou se v troubě a nemusíte se jich vůbec všímat...

ŠVESTKOVÁ POVIDLA V TROUBĚ
2kg švestek nakrájet,dát na vyšší plech,pokapat 2 lžícemi octa a dát do trouby na 250°C na 25 minut.
Potom přisypat 25 dkg cukru a znova do trouby na 15 minut,
pak opět švestky posypat 250g cukru a znova na 15 minut do trouby.
PO CELOU DOBU PEČENÍ VŮBEC NEMÍCHAT
Pak přelít do hrnce ,přidat koření(hřebíček,skořice,rum)a ponorným mixérem rozmixovat.
Dát horké do sklenic a otočit dnem vzhůru.


...a poprvé jsem zkoušela švestkové čatný...je výborné k masu,ke grilování
ŠVESTKOVÉ ČATNÝ
1 kg vypeckovaných švestek
4 červené cibule
6 stroužků česneku
1 hrst rozinek
250 ml octa
400 g cukru
2 lžičky nastrouhaného zázvoru (lze nahradit sušeným)
2 lžičky kari koření
1 lžička pálivé mleté papriky
1 špetka soli
1 špetka skořice
Umyté a vypeckované švestky pokrájíme na malé kousky, vložíme do hrnce a trochu rozvaříme. Poté přidáme pokrájenou cibuli a všechny ostatní ingredience a necháme provařit. Za občasného míchání vaříme asi 40 minut.
Pak již jen směs naplníme do umytých připravených skleniček, uzavřeme a sterilujeme při 80°C asi 15 minut. Pokud je uchováte v lednici, nemusí se sterilizovat. Toto čatní je výborné ke grilovanému, restovanému nebo pečenému masu.
Z uvedeného receptu jsem uvařila 12 malých skleniček od jogurtu

Ze zahrady...

6. srpna 2018 v 10:19 Kytičky-zahrada
Na vyprahlé zahradě přece jen něco kvete...gazánie...jiřiny...montbrécie...cínie...
venkovní ibišky...šrucha...
dlouho u nás nepršelo a když se náhodou objeví nějaký mráček,tak se sotva smočí prach.

IBIŠEK BAHENNÍ
Jedná se o trvalku, která každým rokem na podzim odumře až k zemi a na jaře vyraší nové stonky, kterých je více a jsou silnější, jak rostlina dospívá.




tak doufejme,že brzy deštík přijde.



Blog založen v dubnu 2011

Děkuji za návštěvu a zanechání milých komentářů